Bæredygtig opvarmning af huset
Hvad er syn og skøn og hvornår er det nødvendigt?
Syn og skøn er betegnelsen for en uvildig vurdering fra en sagkyndig i byggesager, hvor to eller flere parter er blevet uenige. "Syn" henviser til besigtigelsen af de omdiskuterede forhold og "skøn" til den efterfølgende vurdering af sagen.
Et syn og skøn kan blive aktuelt i forbindelse med nybyggeri, små ombygninger, totalrenoveringer eller bolighandler, hvor køber eller bygherre ikke mener, at det udførte arbejde lever op til aftalen.
I dette tilfælde kan syn og skøn bruges til at afklare, hvem der har ret i uenigheden, og hvordan man finder en løsning på denne uenighed.
Syn og skøn kan også være nødvendigt i situationer, hvor køber finder en regning fra en entreprenør eller håndværker urimelig, eller ved uenighed omkring bygningsskader. Her kan syn og skøn hjælpe med at vurdere, om skaden på byggeriet skyldes en fejl eller mangel, og også hvordan fejlen eller manglen bedst muligt bliver udbedret.
Fordi syn og skøn-sager kan tage lang tid og mange ressourcer, vælger nogle i stedet at få lavet et såkaldt "Frivilligt syn og skøn". Her mægler en uvildig byggesagkyndig mellem de stridende parter, til de finder en løsning på stridsspørgsmålet.
Fordelen ved et frivilligt syn og skøn er, at tvisten afgøres udenom retten, så du kan komme hurtigt videre i byggesagen.
Vores byggesagkyndige kan hjælpe dig med at foretage en uvildig vurdering af problemstillingen. I denne forbindelse udarbejder vi en syn og skønsrapport, som præciserer indholdet af tvisten mellem parterne.
Rapporten indeholder desuden en afklaring af, hvorvidt problemstillingen er en skade eller mangel, og hvordan denne mangel eller skade kan udbedres korrekt af håndværkere. Endelig vil rapporten også omfatte, hvad det vil koste at få problemstillingen udbedret.
Med et syn og skøn hos os, slipper du for søvnløse nætter og frustrationer over en langsommelig sagsafgørelse, samtidig med at der spares penge ved at få en hurtig afklaring om, hvem der har ret i uenigheden.
I de fleste tilfælde kan langtrukne og dyre retssager undgås ved at involvere en uvildig mægler, men hvis situationen er gået helt i hårdknude, kan det blive nødvendigt med en retssag eller såkaldt voldafgift.
Sådan forløber processen
Når en af parterne i en konflikt begærer syn og skøn, udmelder Voldgiftsnævnet hurtigt en skønsmand – typisk kun med en dags varsel. Resten af processen kan tage alt mellem et par uger og mange måneder, og opleves for mange som en opslidende periode.
Processen forløber typisk således:
1. En af de stridende parter begærer syn og skøn til Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed.
2. Voldgiftsnævnet udpeger en uvildig skønsmand
3. De uenige parter får 8 dage til at betvivle uvildigheden af den udpegede person og foreslå alternativer.
4. Skønsmanden indkalder de stridende parter og deres advokater til en skønsforretning for at gennemgå alt materiale vedrørende stridsspørgsmålet
5. Skønsmanden foretager en eller flere besigtigelser i selskab med de stridende parter
6. Skønsmanden udarbejder en skønserklæringDe stridende parter vurderer, om de vil indgå et forlig eller gå videre med sagen.
Sådan begærer du om syn og skøn
Hvis du ønsker en syn og skøn-sag, skal du begære den til Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed. I begæringen skal du inkludere:
- En kortfattet opsummering af sagen og de spørgsmål, som du ønsker besvaret af skønsmanden i den endelige skønserklæring. Vi anbefaler at udarbejde dem i med hjælp fra en rådgiver, da skønsmanden kun må svare på de specifikke spørgsmål, han bliver stillet.
- Relevante dokumenter, såsom mødereferater, byggetegninger eller mailkorrespondancer.
- Eventuelle ønsker til skønsmandens tekniske kvalifikationer
I begæringen kan du endvidere anmode om, at din sag bliver behandlet som en hastesag. Vær dog opmærksom på, at dette kan koste ekstra.
Det fremgår af en skønserklæring
Typisk inkluderer skønserklæringer følgende:
- En opsummering af skønsmandens indledende skønsforretning med de stridende parter og deres advokater
- En opsummering af besigtigelsen, herunder formalia som dato, tid, de fremmødtes stillinger og navne mv.
- En gennemgang og besvarelse af samtlige spørgsmål fra den oprindelige begæring og eventuelle tillægsspørgsmål.
- En liste over de dokumenter, som skønsmanden har anvendt under forløbet.
Kontakt os om syn og skøn
Hos Botjek tilbyder vi:
- Frivilligt syn og skøn, hvor den uvildige skønsmand findes i samråd med begge de stridende parter
- Syn og skøn, hvor den uvildige skønsman findes af retten
- Besigtigelse af ejendommen og en tilhørende rapport. Bemærk, at den byggesagkyndige i dette tilfælde ikke kan optræde som skønsmand i en efterfølgende retssag, men at selve rapporten kan anvendes i en retssag.
Ønsker du at vide mere om syn og skøn, er du altid velkommen til at kontakte os