Bæredygtig opvarmning af huset
Hvad er en tilstandsrapport?
Når du som boligejer har besluttet dig for at sætte din bolig til salg, er der en række vigtige dokumenter, du skal have i orden og udarbejdet. Det inkluderer blandt andet energimærkning, som er lovpligtig i forbindelse med boligsalg. Derudover kan du også vælge at benytte dig af Huseftersynsordningen og få udarbejdet en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport.
En tilstandsrapport er et dokument, der giver både sælger og køber et overblik over boligens tilstand. Den har til formål at synliggøre de skader, der er på boligen, herunder både synlige skader, evt. tegn på skader samt en vurdering af risiko for fremtidige skader.
Få tjek på tilstanden af din bolig og få styr på skaderne
- så skal du ikke bekymre dig om dit hus, efter det er solgt
Tilstandsrapporten består af 3 dele:
- Resultatet af huseftersynet og karakterer på de enkelte bygningsdele
- Sælgers egne bemærkninger og oplysninger om boligens skader
- Bygningskonstruktioner og oplysninger til ejerskifteforsikring
Du kan enten selv bestille din tilstandsrapport hos Botjek eller lade din ejendomsmægler rekvirere en tilstandsrapport gennem deres bestillingssystem.
De fleste ejendomsmæglere samarbejder med et forsikringsselskab. Hvis du lader din ejendomsmægler klare det for dig, vil forsikringsselskabet
kontakte en bygningssagkyndig, der bliver sendt ud til dig for at udfærdige tilstandsrapporten.
Hvis du selv ønsker at tage hånd om rapporterne, er det er dig som sælger af boligen, der skal bestille en tilstandsrapport hos Botjek (mægleren må ifølge loven ikke formidle den direkte kontakt mellem sælger og bygningssagkyndig).
Tilstandsrapporten gælder i 6 måneder, hvorefter den skal fornyes.
Fornyelse af en tilstandsrapport kan ske hos samme bygningssagkyndige, som hermed vurderer i hvor stort et omfang det er nødvendigt med en ny boliggennemgang. Du vil ofte kunne få en fornyelse af tilstandsrapport til en billigere pris.
Er en tilstandsrapport lovpligtig?
En tilstandsrapport er ikke lovpligtig, men der er en række fordele ved at få lavet en. For det første er en tilstandsrapport nødvendig, hvis du som køber ønsker at tegne en ejerskifteforsikring. For det andet er der en stor fordel i at få udarbejdet en tilstandsrapport,
hvis du ikke ønsker at stå til ansvar for eventuelle fejl og mangler, når køber har overtaget boligen. Endelig kan det være en fordel at få udarbejdet en tilstandsrapport, da den kan give både dig og køber en større tryghed i bolighandlen.
Hvordan laves rapporten?
Botjek skal ud at besigtige din bolig. Inden kundebesøget indhenter du, Botjek og mægler de tilgængelige oplysninger på ejendommen, såsom BBR-oplysninger, tegninger og beskrivelse af ejendommen.
Den bygningssagkyndige foretager derefter en visuel gennemgang af huset. Der vurderes og registreres forhold, som umiddelbart kan ses. Eftersynet foretages uden destruktive indgreb i bygningen. Den bygningssagkyndige bruger enkelte hjælpemidler, men fjerner ikke gulvtæpper, sænkede lofter osv.
Der kan derfor være skader, som den bygningssagkyndige ikke har mulighed for at opdage og som ikke er registreret i tilstandsrapporten. Disse skader dækkes normalt af ejerskifteforsikringen.
Under gennemgangen af ejendommen efterses hver enkelt bygningsdel, og den bygningssagkyndige giver en karakter, hvis der er skader eller forhold, der kan give nærliggende risiko for skader. Karakteren viser, hvilken betydning skaden har for den enkelte bygningsdel og/eller andre bygningsdele.
Du er selvfølgelig altid velkommen til at stille spørgsmål til både besigtigelse og tilstandsrapport.
Efter kundebesøget udarbejdes den endelige rapport. Tilstandsrapporten er både borgeroplysning fra ekspert til borger og et byggeteknisk, juridisk dokument fra ekspert til ekspert. Rapporten forsøges udformet så let forståelig som muligt, men skal også være skrevet i et sprog som "holder i retten".
Se video om Huseftersynsordningen
Se video om hustypebeskrivelsen
Hvad koster en tilstandsrapport?
Hvis du ønsker at bestille en tilstandsrapport, at få en pris eller høre mere om vores ydelser, er du velkommen til at kontakte os. Vi giver dig gerne et tilbud med en attraktiv pris på tilstandsrapporten.
Det siger vores kunder om os
Karakterer i tilstandsrapporten
Gælder efter 1. oktober 2020
Rødt hus er kritiske skader
Skader ved bygningsdelen, som allerede har medført eller vil medføre, at bygningsdelens funktion svigter på kort sigt. Dette svigt kan medføre eller kan allerede have medført skader på andre bygningsdele.
Gult hus er alvorlige skader
Skader ved bygningsdelen, som vil medføre, at bygningsdelens funktion svigter på længere sigt. Dette svigt kan medføre skader på andre bygningsdele.
Gråt hus er mindre alvorlige skader
Skader, som ikke har nogen indflydelse på bygningsdelens eller bygningens funktion.
Sort hus med spørgsmålstegn er mulige skader
Forhold ved bygningsdelen, som bør undersøges for at afklare, om det er en skade. Det kan være en kritisk eller en alvorlig skade. Derfor bør du afklare den mulige skades omfang og konsekvenser. Hvis du vælger at købe ejendommen, uden at forholdet er undersøgt nærmere, bærer du selv risikoen.
Du kan læse mere om de ny regler for Huseftersynsordningen her.
Gælder før 1. oktober 2020
Der anvendes et karaktersystem med seks karakter er. Disse er alene byggetekniske vurderinger og siger intet om prisen for udbedring af eventuelle skader.
UN: Undersøges nærmere
Beskriver forhold, hvis konsekvens ikke kan fastlægges tilstrækkeligt ved gennemgangen. Det kan være en alvorlig skade. Art, omfang og konsekvens bør altid afklares.
K3: Kritiske skader
Beskriver skader, som vil påføre svigt af bygningsdelens funktion inden for overskuelig tid og som risikerer at medføre skader på andre bygningsdele.
K2: Alvorlige skader
Beskriver skader, som vil medføre svigt af bygningsdelens funktion inden for overskuelig tid, men ikke vil medføre skader på andre bygningsdele.
K1: Mindre alvorlige skader
Beskriver skader, der ikke har indflydelse på bygningsdelen eller bygningens funktion.
K0: Kosmetiske skader
Beskriver skader eller forhold, der kan påvirke købers indtryk af boligen.
IB: Ingen bemærkninger
Beskriver, at bygningsdelen ikke giver anledning til bemærkninger.