Energirenovering – hvad kan bedst betale sig?

Man bør altid tænke energi ind, når der bygges om eller renoveres. Rådgivningsfirmaet Botjek har gode råd til, hvilke energimæssige tiltag der altid kan betale sig, uanset om der er tale om parcelhuse eller erhvervs- og institutionsbyggerier.

Af Jan Pasternak

Sidste vinters gaskrise og de meget høje og i øvrigt stærkt svingende elpriser har i endnu højere grad sat fokus på vores bygningers energiforbrug, hvad enten der er tale om private boliger, virksomheder eller institutioner. Alene udgiften til opvarmning kan slå hul i budgettet, når priserne i perioder stiger voldsomt.

I bygningsreglementet er der krav om, at man skal efterisolere bedst muligt ved større ombygninger og renoveringer, hvis det i øvrigt er rentabelt og teknisk muligt. Energikravene skal også opfyldes, hvis varmeanlægget udskiftes.

Men ganske uanset kravene i BR18 er det altid en god idé at tænke energi ind, når der renoveres eller bygges om i både større og mindre byggerier. Når det gælder lidt større projekter, vil det normalt være en god idé at tage en rådgiver med på råd – en arkitekt eller ingeniør med forstand på området eller en egentlig energikonsulent, som kan hjælpe med at finde frem til de optimale løsninger.

De lavest hængende frugter

Man kan groft sagt dele energirenoveringstiltag ind i to grupper: De tiltag, som nemt kan foretages, og som typisk altid vil kunne betale sig, og så de større tiltag, som normalt kun vil kunne betale sig at udføre i forbindelse med ombygning og renovering.

Hvis en bygnings tag for eksempel er tæt og har en lang restlevetid, vil det normalt ikke kunne svare sig at udskifte taget eller pille beklædningen af for at lægge mere isolering i tagkonstruktionen.

Men når tagbelægningen udskiftes, har man pligt til om muligt at efterisolere, og udskiftes hele taget, skal den nye konstruktion leve op til kravene for nybyggeri i bygningsreglementet.

Når det gælder de nemme tiltag, har kvalitetskonsulent Kasper Halager Nielsen fra rådgivningsfirmaet Botjek nogle tommelfingerregler.

- Sådan noget som uisolerede varmerør kan det altid betale sig at få gjort noget ved. Det er ingen større udgift at få isoleret rørene, og det øger komforten i rummene. Hvis bygningen er fra før 1990’erne, og loftrummet er nemt tilgængeligt, så vil det også kunne betale sig at lægge mere isolering op på loftet.

- Tilsvarende med ydermurene – hvis der er tale om en lidt ældre bygning, hvor der ikke er hulmursisoleret, eller hvor isoleringen er sunket sammen, så vil det også altid være en god idé at indblæse ny isolering, siger Kasper Halager Nielsen.

Når det gælder virksomheder, anbefaler man fra Botjeks side altid, at der skiftes til ren LED-baseret belysning, hvis bygningens belysningssystem ikke er udskiftet indenfor de senere år. Vælger man de rigtige løsninger, er lyskvaliteten i LED-lys på højde med gammeldags glødelys, men strømforbruget er langt mindre.

Klik her for at se flere råd.

Kontakt os for en uforpligtende snak

Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt.
I hverdage mellem kl. 9-15 eller inden for 24 timer.


Høj kundetilfredshed
TrustScore på 4,6. Kunderne vurderer vi leverer en fremragende ydelse.
Høj kvalitet
Vi lever op til byggeriets kvalitetskontrol og yder professionel og uvildig rådgivning.
Hurtig levering
Vi kontakter dig inden for 24 timer og kommer ud til dig inden for 5 hverdage.

Få et uforpligtende tilbud indenfor 24 timer